Menu

Du får en tredjedel, staten får två

… eller berättelsen om Arne och hans lönekuvert.

Vid slutet av ännu en månad på jobbet för verkstadsarbetaren Arne väcktes hans nyfikenhet om det lönekuvert han nyss fått. Visserligen hade han när han blivit anställd fått höra att hans månadslön skulle bli 21 500 kr, men när han fick ut sin lön så var det bara 15 000 kvar – resten hade gått bort i skatt. Då han ser att hans chef inte var särskilt upptagen denna fredagseftermiddag, går han in på hans kontor och bestämmer sig för att fråga honom varför han får behålla så lite. Borde inte arbetare som han få ha mer kvar?

När Arnes chef Nisse får denna fråga så ler han och säger att det finns mycket han inte vet om skatter. Nisse säger att för att ha honom anställd, så måste Nisse betala inte mindre än 32 000 kronor per månad, mer än dubbelt så mycket som Arne får ut. Den synliga skattebördan på Arne är bara lite mindre än hälften av den verkliga inkomstskatt som dras från Arnes lönekuvert – resten är arbetsgivaravgifter, som Nisse enligt lagen måste betala för att få ha Arne anställd, men som Arne ändå aldrig ser.

”Så jag får alltså behålla mindre än hälften av vad jag jobbar ihop?” frågar Arne.

”Det stämmer”, svarar Nisse medan han nickar.

”Finns det något mer lilla dumma jag borde veta om skatter? Jag verkar inte veta mycket alls om detta ämne.”

”Tjaa, vad för sorts privatkonsumtion lägger du dina pengar på?”

”Spelar det någon roll för skatterna?”

”Ja, det gör det. Det finns saker kallade moms och punktskatter. Staten tar än mer ifrån dig på detta sätt.”

”Hmm. Bensinen, förstås. Och min fru röker ett paket cigaretter per dag. Vissa helger köper vi vodka och dricker också.”

”Låt mig ta fram miniräknaren och också slå upp bensinpriser.”

Nisse tar fram sin miniräknare ur en skrivbordslåda och trycker in www.bensinpris.se som URL på sin webbläsare. Per den 11 oktober finner han att den billigaste blyfria bensinen kostar 11,37 per liter .

”OK, om du köper bensin för 11,37 kronor per liter, så är 6,65 av det skatter, eller nästan 60%. Om du köpte bensin för hela din lön skulle du lämna över mer än 70% av din totala inkomst till staten.”

”70%? Det är ju vansinne… Och jag som trodde att den inkomstskatt på 30% som jag betalade var hela kardemumman.”

”Det är verkligen vansinne. Det är inte lika vansinnigt överallt i världen, dock. Borta i USA betalar de bara en bråkdel av vad vi gör för bensin.”

”Hur mycket kostar det där borta?”

Nisse hoppar in på www.gasbuddy.com och slår upp priserna där. ”Den billigaste bensinen i USA kostar 2,526 dollar per gallon. Och jag ser att dollarn ligger på 6,65 kr just nu. Och en gallon är 3,785 liter, det mått de använder där borta.” Nisse slår in siffrorna på miniräknaren och finner att en liter bensin kostar 4,44 kr i USA.

”OK, när jag tittar på dessa siffror ser jag att bensinen kostar mer än 2,5 gånger så mycket här som det amerikanarna betalar”, säger Nisse. Han fortsätter:

”Den billigaste bensinen i USA kostar 4,44 kr / liter i dag medan den billigaste här kostar 11,37. Så våran kostar mer än 250% av deras.”

”Det är ju makalöst… Lurar vår stat oss att betala så mycket för bensin?”

”Japp… Amerikanarna skulle aldrig gå med på våra priser.”

”Så hur ligger det till med cigaretterna?”

Nisse slår upp de relevanta siffrorna.

”OK, ett paket Prince-cigaretter kostar sådär 52 kr, av vilket hälften är punktskatt.

”Kära nån. Och en flaska vodka?”

Nisse tar ut en broschyr han har i en byrålåda.

”Enligt de siffror jag har i denna broschyr från Skattebetalarnas förening, så går drygt 185 kr av försäljningspriset på 229 åt i skatt, eller lite mer än 80%.

Arne suckar tungt.

”Jag får då inte behålla mycket av mina pengar”, säger han.

”Det kan du skriva under på… De skinnar dig in på ryggmärgen.”

”Så hur mycket skatt betalar en typisk person som jag sammanlagt?”

”Få se vad broschyren säger… Även med din blygsamma lön betalar du drygt 60% i skatt givet en typisk privatkonsumtion. En man med medianinkomst, vilket är lite mer än vad du tjänar, betalar nästan två tredjedelar.

”Jag får nästan skatta mig lycklig att jag inte tjänar mer än jag gör då, skulle vara för hemskt att betala mer än jag redan gör.”

Nisse får en idé.

”Kanske vi skulle frysa din lön de närmaste åren och jag betalar dig under bordet istället… Då kan jag betala mer.”

”Jag gillar hur det låter.”

Detta är hur det är att tjäna sitt levebröd i Sverige… Även om du är en simpel verkstadsarbetare, så tar ändå staten det mesta du tjänar ihop.

| | | 12 december, 2014 10:18
© 2020 Dårhuset
myBook v1.2 powered by WordPress