Menu

Arbete ger frihet?

Under större delen av 1900-talet har socialdemokraterna suttit vid makten, men sedan riksdagsvalet 2006 har landet istället haft en borgerlig alliansregering, med socialdemokraterna i opposition. Ungdomsarbetslösheten är extremt hög i dagens Sverige – vid slutet av 2009 stod den bland personer upp till 25 års ålder på 25% enligt Eurostat. Så, vad är deras svar på detta problem? Under februari månad 2009 skrev SSU:s ordförande ett debattinlägg om hur man skulle ordna arbeten åt unga människor med rubriken ”Dags att regeringen Reinfeldt skaffar jobb åt de unga istället för att försämra Las”. Detta inlägg sysselsatte sig endast med de ytterligare åtgärder staten skulle ta på sig för att komma till bukt med problemet – mer pengar till utbildning, fler byggprojekt och så vidare. Många av den svenska arbetsmarknadspolitikens kritiker är benägna att tillskriva lagar såsom LAS skulden för att arbetsmarknaden inte fungerar som den ska, genom att företag är rädda för att nyanställa. Denna kvinna Jytte håller dock inte med, och anser att staten kan lösa allt genom aktiva insatser.1

Så hur stor roll anser denna kvinna bakom debattinlägget att staten ska ha i att skaffa människor arbete? Tjaa, man kanske kan få sig en ledtråd av de ord inlägget börjar med: Arbete ger frihet. Var har vi hört detta motto förut?

arbeit_macht_frei

Kanske detta motto var en freudiansk felsägning och avslöjar just vad socialdemokraternas sanna avsikter är – lös arbetslösheten genom att sätta människor i koncentrationsläger! Fackförbundet LO satte även den upp affischer med detta slagord, arbete ger frihet – men när kritiker påpekade just vad man skulle förknippa det med, tog de snabbt ned affischerna igen.

| | | 12 december, 2014 10:21
© 2020 Dårhuset
myBook v1.2 powered by WordPress