Menu

Bokens omslag och namn

1

Ifall du undrar var målningen på bokens framsida kommer ifrån, så är den ett verk av den engelske 1700-talskonstnären William Hogarth, som 1735 släppte en serie målningar kallade ”A Rake’s Progress”; ungefärlig översättning ”En njutningsmänniskas livsförlopp”, eller möjligtvis ”En njutningsmänniskas väg”.

Vad denna serie handlar om är en ung man vid namn Tom Rakewell – man skulle kunna översätta hans efternamn ”Festa på” – som får sig ett stort arv efter att hans far dör. För honom existerar dock inga förpliktelser eller ansvar, så istället för att göra vad som förväntas av honom, spenderar han arvet på laster såsom prostituerade, hasardspel och fester, vilket leder till att han steg för steg sjunker allt djupare ned i avgrunden.

När hans pengar tar slut och han inte längre har möjlighet att leva på sitt vanliga utsvävande sätt, tar galenskapen och våldsamheten vid. Efter att först ha satts i fängelse eftersom han har skulder han inte kan betala, hamnar han efter offentliga vredesutbrott till sist på dårhuset. Namnet på den sista målningen är just ”The Madhouse”, eller Dårhuset på svenska.

När jag såg denna gamla serie målningar tänkte jag att de passade utmärkt för min bok, som skildrar Sveriges nedstigande i galenskap och självförstörelse, från att ha haft ypperliga förutsättningar. Det är svårt att titta på vårt samhälle i dag och tro annat än att det har blivit ett enda stort dårhus.

| | | 7 januari, 2015 13:46
© 2020 Dårhuset
myBook v1.2 powered by WordPress